Το ΥΠΕΞ τα «χώνει» στον επίτροπο Χάν για την απάντησή του περί τσάμικου

johannes-hahn

 Το υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση όπου κατηγορεί τον επίτροπο Γιοχάνες Χάν για ψευδή απάντηση στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και ξεκαθαρίζει πως τσάμικο ζήτημα δεν υφίσταται.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη.
Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του.
Ακολουθεί η ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη στην οποία ο κ. Χάν έδωσε την επίμαχη απάντηση «Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το τσάμικο ζήτημα»:
Θέμα: Ανακίνηση αλυτρωτικών διεκδικήσεων εναντίον κράτους μέλους από στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Αλβανίας Απάντηση/απαντήσεις
Στις 5.6.2016, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Αλβανία, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», έκανε αναφορά σε «Αλβανούς της μέσης Αλβανίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας».
Στις 6.6.2016 το κόμμα των Τσάμηδων «Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα», που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ράμα με υφυπουργούς, οργάνωσε κινητοποίηση, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Τιράνων και πορεία προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Της κινητοποίησης ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος Σπετίμ Ιντρίζι, που κατέχει θέση αντιπροέδρου στο αλβανικό κοινοβούλιο.
Οι διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αρχών, να εμποδίσουν την απρόσκοπτη είσοδο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση με τον ομόλογό του κ. Μπουσάτι και, καταλαμβάνοντας τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ, φώναξαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας», ανακινώντας αλυτρωτικά ζητήματα και διαστρεβλώνοντας την ιστορική πραγματικότητα.
Δεδομένου ότι από τις 27 Ιουνίου 2014 η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και λαμβάνει προενταξιακή οικονομική βοήθεια ύψους 649,4 εκατομμυρίων ευρώ, ερωτάται η Επιτροπή:
— Συνάδει η ως άνω πράξη του κυβερνητικού κόμματος με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ε,ρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;
Πηγή: http://www.himara.gr,http://www.anixneuseis.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!