“Βράζουν” Κυπριακό και Αιγαίο: Ο Νίκος Κοτζιάς επιδιώκει άμεσα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον


Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των ΗΠΑ, Νίκος Κοτζιάς και Τζον Κέρι. Φωτογραφία State Department
Σύμφωνα με πληροφορίες και πριν προκύψει το θέμα της μεσοβέζικης δήλωσης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Λωζάνη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον και να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Στην ατζέντα υπάρχουν διάφορα θέματα με πρώτα το Κυπριακό και την κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την σχέση της Αθήνας με την Μόσχα, για την οποία οι Αμερικανοί διατηρούν ποικίλες επιφυλάξεις. Διπλωματική πηγή είπε στο «Εθνος» ότι κάποιες σύμμαχες χώρες αντιμετωπίζουν με περισσή δυσφορία τις αντιδράσεις Ελλήνων υπουργών αναφορικά με θέματα όπως είναι η ενέργεια και το Κυπριακό. Συγκεκριμένα θεωρούν τροχοπέδη για την επίλυση θεμάτων τις απόψεις Ελλήνων υπουργών.
Η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Ουάσιγκτον αναμένεται, εκτός απροόπτου, να πραγματοποιηθεί στο σύντομο μέλλον, και αναμένεται -εφόσον πραγματοποιηθεί, να είναι δύσκολη. Η αμερικανική πλευρά πιστεύει ότι υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού ενώ ο κ. Κοτζιάς, αλλά και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, πιστεύουν ότι μέχρι της στιγμής η Τουρκία δεν έχει κάνει καμία υποχώρηση σε κανένα από τα ανοικτά θέματα. Τονίζουν μάλιστα ότι η τουρκική πρόταση για τις εγγυήσεις που μεταφέρθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν είναι επιεικώς απαράδεκτη. Ως γνωστόν, ο κ. Ερντογάν απαιτεί να παραμείνει η Τουρκία εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, να έχει επεμβατικά δικαιώματα και να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και μετά τη λύση του προβλήματος. Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε την τουρκική πρόταση. ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Για μία ακόμη φορά, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην τοποθετηθεί στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Αφορμή αυτή τη φορά επρόκειτο μάλιστα για τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον της Ελλάδας και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου. Απαντώντας σε ερώτηση του Εθνους για την απαίτηση αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάνης, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρχικά μας …παρέπεμψε στην τουρκικη κυβέρνηση για περαιτέρω σχολιασμό των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα εξής: «Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν επί μακρόν εδραιωμένους διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Το Στειτ Ντιπάρτμεντ ενθαρρύνει την Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού για να διατηρήσουν καλές γειτονικές σχέσεις και να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος. Ανεξάρτητες διπλωματικές πηγές με τις οποίες επικοινωνήσαμε μίλησαν για μία μη παραδεκτή δήλωση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, ιδιαιτερα σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα. Τόνισαν ότι η στάση Ποντίου Πιλάτου από την πλευρά της Αμερικής ενθαρρύνει την επιθετικότητα και την αρνητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, ενός απολυταρχικού και απρόβλεπου ηγέτη. Σίγουρα, όπως σημείωσαν, η «ανεξαρτητοποίηση» της Αμερικής σε αυτό το κρίσιμο θέμα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα, η οποία προφανώς θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση, αφού η αμερικανική υπερδύναμη, αντί να επαναφέρει στην τάξη τον Ταγίπ Ερντογάν, στην ουσία τον χαϊδεύει.

Πηγή: “Βράζουν” Κυπριακό και Αιγαίο: Ο Νίκος Κοτζιάς επιδιώκει άμεσα επίσκεψη στην Ουάσιγκτον http://mignatiou.com/2016/10/vrazoun-kipriako-ke-egeo-o-nikos-kotzias-epidioki-amesa-episkepsi-stin-ouasigkton/                                                                                                          http://mignatiou.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!