Η ψυχρή πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Τραμπ -Και η Ελλάδα στην ατζέντα


Η ψυχρή πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Τραμπ -Και η Ελλάδα στην ατζέντα
Στην ιστορική χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, μεταξύ του απερχόμενου και του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ, με τα παγωμένα χαμόγελα και τις σφιγμένες χειραψίες, το μενού της συζήτησης είχε και... Ελλάδα! 
Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης συζήτησης των δύο ανδρών, η οποία ήταν και η πρώτη που είχαν -και μάλιστα μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας και οι δύο πλευρές είχαν εκτοξεύσει βολές η μία κατά της άλλης- οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την Ελλάδα, με αφορμή το ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου την επόμενη εβδομάδα στη χώρα μας. 

Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Ομπάμα ενημέρωσε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ για το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό, δηλαδή στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το Περού.
Συνάντηση σε παγωμένο κλίμα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε χθες στην Ουάσινγκτον με το ιδιωτικό του αεροπλάνο. Τον υποδέχθηκαν, μάλιστα, με αψίδες νερού. Υστερα, με απόλυτη μυστικότητα έφθασε στον Λευκό Οίκο για την προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, η οποία μπορεί να κράτησε πολύ περισσότερο από το προγραμματισμένο, έγινε όμως σε εξαιρετικά παγωμένο κλίμα. 
Αδιάψευστο στοιχείο οι φωτογραφίες από τη συνάντηση των δύο ανδρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα:
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις... Το επιτελείο του Ομπάμα παρακολουθεί τον νέο πλανητάρχη στον Λευκό Οίκο
Σφιγμένες και παγωμένες χειραψίες και χαμόγελα, καμία κοινή φωτογραφία των δύο ζευγαριών, άρνηση να απαντήσουν σε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, αλλά και βλέμματα κατήφειας από τους συνεργάτες του απερχόμενου προέδρου στην πρώτη επίσκεψη του νέου ηγέτη των ΗΠΑ. 
Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά ζητήματα. Οπως τόνισε, ο Τραμπ δέχτηκε να συνεργαστεί με το επιτελείο του Ομπάμα, ώστε η μετάβαση εξουσίας να είναι ομαλή.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το CNN, χαρακτήρισε πάντως απίστευτο το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ζητήσει τη «συμβουλή» του Ομπάμα, καθώς κανείς στον Λευκό Οίκο δεν έχει αλλάξει γνώμη για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, παρά τη δηλωμένη διά στόματος Ομπάμα δέσμευση για ομαλή μετάβαση.
Ολος ο διάλογος
«Μιλήσαμε για μερικά από τα οργανωτικά ζητήματα σε σχέση με τον Λευκό Οίκο. Μιλήσαμε για εξωτερική πολιτική. Μιλήσαμε για εσωτερική πολιτική. Η νούμερο ένα προτεραιότητά μου είναι να προσπαθήσω να διευκολύνω τη μετάβαση (εξουσίας) που εξασφαλίζει ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι επιτυχημένος, και βρήκα ενθαρρυντικό το ενδιαφέρον που επέδειξε να εργαστεί με την ομάδα μου γα πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή η μεγάλη χώρα», επισήμανε ο Ομπάμα.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για όλους, ανεξαρτήτως κόμματος και πολιτικής προτίμησης, να έρθουμε πιο κοντά, να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε επίσης. Και κατέληξε: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πετύχετε στο έργο σας. Αν επιτύχετε εσείς, θα επιτύχουμε και εμείς».
Απαντώντας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι «αυτή η συνάντηση θα διαρκούσε για περίπου 10 ή 15 λεπτά και γνωρίζαμε ο ένας τον άλλον. Δεν είχαμε ξανασυναντηθεί ποτέ... Τρέφω μεγάλο σεβασμό (σ.σ.: για τον Ομπάμα). Η συνάντηση διήρκεσε για σχεδόν μιάμιση ώρα και θα μπορούσε, όσο με αφορά, να διαρκέσει πολύ περισσότερο».
«Συζητήσαμε πολλές διαφορετικές καταστάσεις, κάποιες θαυμάσιες και κάποιες δυσκολίες... Προσβλέπω ιδιαίτερα σε συνεργασία με τον πρόεδρο στο μέλλον, καθώς και στη συμβουλή του», σημείωσε ο 70χρονος νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
 http://www.iefimerida.gr/news/300481/i-psyhri-proti-synantisi-ompama-tramp-kai-i-ellada-stin-atzenta#ixzz4PhPICyI3

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!