Ώρα μηδέν για την Ευρώπη


Η σκιά της τρομοκρατίας απλώνεται και πάλι απειλητική στην Ευρώπη. Πριν από έναν περίπου χρόνο, το Ισλαμικό Κράτος είχε βυθίσει την Πόλη του Φωτός στο σκοτάδι. Μερικούς μήνες αργότερα, οι τρομοκράτες βάζουν στο στόχαστρο την «καρδιά» της Ευρώπης, με το τυφλό χτύπημα στις Βρυξέλλες να είναι το πιο αιματηρό στην ιστορία του Βελγίου. Και λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2016 ήλθε η σειρά για το «σοκ του Βερολίνου», όπως έγραφαν τα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων.

Ένας χρόνος με γεγονότα που θα αφήσουν ανεξίτηλα σημάδια, με σημαντικότερα την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε «διαζύγιο» με την Ε.Ε., αλλά και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει, με τους πολίτες να στέλνουν μηνύματα δυσαρέσκειας και έντονης επιθυμίας για ανατροπή του κατεστημένου, η Ευρώπη, παγωμένη μετά το νέο τυφλό χτύπημα των τρομοκρατών, στέκει θεατής των εξελίξεων, χωρίς έως τώρα να έχει επιδείξει αποφασιστικότητα στην επίλυση των εσωτερικών της προβλημάτων.
Η Ένωση των 28 χωρών-μελών θα έπρεπε να λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας και όχι να φαντάζει αδύναμη να κρατήσει ενιαία στάση και πολιτική μπροστά στις προκλήσεις που την απειλούν.
Για τον Όλι Ρεν, πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και νυν υπουργό Οικονομίας της Φινλανδίας, τα γεγονότα που συγκλονίζουν συθέμελα τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή απαιτούν την απάντηση της Ευρώπης, η οποία για τον Φινλανδό αξιωματούχο είναι ο φύλακας μιας πολύτιμης παγκόσμιας τάξης, που πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο.
«Εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει σε όσα συμβαίνουν, τότε θα εισέλθει υπνοβατώντας σε μια γεωπολιτική κρίση», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι, τώρα περισσότερο από ποτέ, «πρέπει να διατηρήσει την ενότητά της».
Επτά δεκαετίες αφότου κατάφερε να αναδυθεί από τις στάχτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και το μέλλον της γηραιάς ηπείρου φαντάζει και πάλι γκρίζο και αβέβαιο. Επτά δεκαετίες ίσως να είναι πολύς καιρός, σβήνοντας από τις μνήμες των νεοτέρων τον εφιάλτη του πολέμου.
Όμως, τα γεγονότα σε Παρίσι, Βρυξέλλες και τώρα Βερολίνο είναι ακόμη πρόσφατα. Και μπροστά στο τυφλό χτύπημα των τρομοκρατών, η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι μια Ευρώπη ικανή να προστατεύσει τους πολίτες της και να παραμείνει «λιμάνι» ευημερίας και σταθερότητας.                    http://www.naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!