Νούρι Αλ Μαλίκι: Αφού ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος το Ιράκ θα διαμελιστεί

Νούρι Αλ Μαλίκι: Αφού ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος το Ιράκ θα διαμελιστεί

Ο πρώην πρωθυπουργός του ΙράκΝούρι Αλ Μαλίκι, που τάσσεται ενάντια στην ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, κατήγγειλε ότι υπάρχει συνωμοσία διαμελισμού του Ιράκ μετά την εξάλειψη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS)Ο Μαλίκι έκανε αυτή τη δήλωση καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό Afaq TV, σε πάνελ με πανεπιστημιακούς από το Πανεπιστήμιο τη Βαγδάτης.

Ο ίδιος είπε ότι η συνδιάσκεψη που έγινε στις αρχές του μήνα στην Τουρκία, στην οποία συμμετείχαν Ιρακινοί σουνίτες, εντάσσεται στο σχέδιο διαμελισμού του Ιράκ.Ο Μαλίκι έχει κατηγορηθεί ότι φέρει την κυρίως ευθύνη που το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το δυτικό Ιράκ το καλοκαίρι του 2014, όταν ήταν εκείνος πρωθυπουργός και επίσης έχει κατηγορηθεί για δολοφονίες επιφανών σουνιτών Ιρακινών.
Το Ιράκ, η Μεσοποταμία, είναι ουσιαστικά χωρισμένο στα τρία. Στον βορρά ζούνε οι Κούρδοι. Δυτικά της Βαγδάτης ζούνε οι σουνίτες και ανατολικά της πρωτεύουσας οι σιίτες.
Οι σουνίτες, οι ορθόδοξοι μουσουλμάνοι, είναι μειονότητα στη χώρα. Είχαν την εξουσία στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν, που ήταν σουνίτης.
Οι σιίτες, η πλειονότητα, αισθάνονται κοντά στο σιιτικό Ιράν και σήμερα είναι αυτοί που κυβερνάνε το Ιράκ.
Το Ισλαμικό Κράτος, τρομοκρατική εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση, είναι η μετεξέλιξη της Αλ Κάιντα του Ιράκ όταν αυτή «παντρεύτηκε» με παλιά στελέχη της διακυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν.
Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν μπααθιστής, δηλαδή αραβοσοσιαλιστής. Η ιδιαιτερότητα του Ισλαμικού Κράτους από τις άλλες τζιχαντιστές οργανώσεις είναι ότι αποτελεί υβρίδιο αραβικού σοσιαλισμού και ισλαμισμού και τα μέλη του είναι πεπεισμένα ότι κάνουν αντίσταση ενάντια στους Αμερικανούς «σταυροφόρους» και στο Ιράν που χρησιμοποιούν τους «προδότες» σιίτες για να τους κρατούν υποταγμένους.             http://www.tribune.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!