Αυτό το όνομα αναμένεται να προτείνει η Αθήνα για την ΠΓΔΜ


D
Το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» αναμένεται να προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την «Real News», εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα λυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το «Δημοκρατία των Σκοπίων», το οποίο η γειτονική χώρα έχει αποκλείσει στο παρελθόν.

Οι πρώτες προτάσεις για τον συμβιβασμό του ονόματος έρχονται ενώ επίκειται το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στην ΠΓΔΜ στα τέλη Αυγούστου. Στην πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμίτροφ, δεν συζητήθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμενοποίηση του ονόματος. Παρ' όλα αυτά, είναι σε γνώση και της ηγεσίας των Σκοπίων και του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί και τις δύο χώρες.
Όπως αναφέρει το άρθρο, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι το θέμα του ονόματος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς το Βερολίνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, την στιγμή μάλιστα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει δυνάμεις για να τις μεταφέρει στον αραβικό κόσμο. Εξάλλου, το κύριο ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, την οποία θεωρούν οι αντίπαλοί του «παρένθεση».
Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, στην συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, ότι για να άρει η Αθήνα το βέτο στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υπάρξει οριστική λύση στην ονομασία. Αναμένεται το ταξίδι του Κοτζιά στα Σκόπια τον Αύγουστο, αλλά και του Γενς Στόλτενμπεργκ εντός του καλοκαιριού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!