Διπλωματικό «όχι» από τον Κοτζιά στα Σκόπια


720923.jpg
Απέκλεισε την ένταξη της πΓΔΜ στην Βορειοατλαντική συμμαχία πριν από την επίλυση του ονοματολογικού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η συνάντηση των κκ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ, που ξεπέρασε τις δύο ώρες, χαρακτηρίστηκε και από τους δύο υπουργούς ως μια πολύ καλή αρχή, μέσα σε καλή ατμόσφαιρα και με καλή διάθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ και την πορεία επίλυσης του δύσκολου ζητήματος του ονοματολογικού.

Ειδικότερα γιαυτό το θέμα, και τη σύνδεσή του με την ένταξη των Σκοπίων στο ευρωατλαντικό σύστημα, ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα θέλει όλη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων να γίνει μέρος -όπως εκείνοι το επιθυμούν, όχι γιατί το θέλουμε εμείς-  του ευρωατλαντικού συστήματος. Το θέμα είναι πόσο πολύ το επιθυμούν αυτές οι χώρες. Γιατί δεν μπορούν να απαιτούν να το επιθυμούμε εμείς περισσότερο από τις ίδιες. Να μας καλούν λοιπόν να κάνουμε πίσω στις απόψεις μας, αλλά εκείνες να μη κάνουν πίσω για κάτι που υποτίθεται ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο από εμάς». Και πρόσθεσε: «Εμείς ενδιαφερόμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι ενδιαφέρονται και αυτές οι χώρες. Όταν λοιπόν ενδιαφερόμαστε και οι δύο πλευρές πρέπει να βρούμε το δρόμο της συνεννόησης και των συμβιβασμών».
Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα θέλει να γίνει η πΓΔΜ μέλος -εφόσον κι εκείνη το επιθυμεί βέβαια- και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά «αυτό μπορεί να γίνει πολύ απλά με το να βρούμε μία συμβιβαστική λύση στο ονοματολογικό και αμέσως μετά να πάμε στον ΟΗΕ να υπογράψουμε την νέα μας συμφωνία, να πάμε στις Βρυξέλλες και να το ανακοινώσουμε στους διεθνείς οργανισμούς που βρίσκονται εκεί».
Παράλληλα  δεσμεύθηκε τόσο προσωπικά όσο και ως ελληνική κυβέρνηση, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια «να βρεθεί ένας δρόμος ορθού, επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού».
«Για αυτό», πρόσθεσε «θεωρώ πολύ σπουδαίο ότι σήμερα ξαναπιάσαμε το νήμα με τον Νίκολα, θα το συνεχίσουμε πιο σχεδιασμένα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου στα Σκόπια, και ο διάλογος και η δημοκρατική διάθεση που έχουμε και οι δύο πλευρές είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα βρούμε λύση».
«Από την σημερινή συζήτηση» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «δε λύθηκε κανένα ζήτημα, όσον αφορά αυτό το θέμα, αλλά η καλή ατμόσφαιρα είναι θετική και άρα έχουμε τα καλύτερα δυνατά πλαίσια για να κουβεντιάσουμε το δύσκολο αυτό ζήτημα. Και για αυτή την καλή ατμόσφαιρα και την καλή διάθεση ευχαριστώ και πάλι τον Νίκολα, αν και ξέρετε ότι η καλή διάθεση δεν αρκεί, είναι όμως μια καλή προϋπόθεση για να λυθεί ένα πρόβλημα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ δήλωσε μεταξύ άλλων πως: «Θα δουλέψουμε για να γίνουμε ένας καλύτερος γείτονας. Δεν έχουμε αλυτρωτικές διαθέσεις»
epikairo.com,http://www.anixneuseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!