Δείπνο καχυποψίας Αναστασιάδη - Ακιντζί



Με ποιες προσδοκίες προσέρχονται εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό οι δύο ηγέτες. Συναντώνται το βράδυ της Κυριακής στη Νέα Υόρκη υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες

Της Αλεξίας Τασούλη
Απόψε το βράδυ (ώρα Νέας Υόρκης, χαράματα ώρα Ελλάδας) αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δείπνο που παραθέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
AdTech Ad

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να λάβει τη διαβεβαίωση, ότι αν οδηγηθούμε σε μια νέα διάσκεψη στη Γενεύη, η Άγκυρα θα δεχτεί να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ή τουλάχιστον θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές και ότι δεν θα βάλει τα θέματα αυτά στο τραπέζι, προκειμένου να κερδίσει στη διαπραγμάτευση σε κάποιο άλλο θέμα, όπως για παράδειγμα στην εκ περιτροπής προεδρία.
Από την άλλη πλευρά η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να λάβει τη διαβεβαίωση, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιμείνουν να είναι στη ατζέντα μόνο το θέμα της ασφάλειας, αλλά και ότι θα μπορούν να κερδίσουν και σε άλλα κεφάλαια.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη ενημέρωσε τόσο τους πολιτικούς αρχηγούς σε Εθνικό συμβούλιο, όσο τον κυπριακό λαό μέσω συνέντευξης στο ΡΙΚ. Δήλωσε ότι σε όποια διαπραγμάτευση χρειάζεται ελαστικότητα και ότι δεν είναι θέμα υποχωρήσεων, αλλά να δοκιμαστούν εκείνοι που φέρουν την ευθύνη.
Ο πρόεδρος της Κύπρου θα επιθυμούσε να ξεκινήσει το δείπνο συζητώντας πρώτα για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις όμως αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση.
Ο Μουσταφά Ακιντζί θα προσπαθήσει να αποφύγει να συζητηθεί το θέμα αυτό διεξοδικά, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε τόσο ο ίδιος όσο και ο σημερινός υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου.
Αξίζει να συγκρατήσουμε πάντως, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ότι ο Τσαβούσογλου ενδέχεται να πάψει να είναι επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Διπλωματικές πηγές από τη Λευκωσία έλεγαν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θεωρεί ότι ο Τσαβούσουγλου υπήρξε ανεπαρκής και ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατασταθεί από τον στενό συνεργάτη του Ιμραήμ Καλιν.
Την προσδοκία του ΟΗΕ για μια νέα διάσκεψη που ίσως οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού, δεν συμμερίζονται πάντως στις Βρυξέλλες. Κοινοτικοί αξιωματούχοι που είναι γνώστες του Κυπριακού είναι έντονα ενοχλημένοι από την επιμονή της Τουρκίας να υπάρξει συμφωνία στις τέσσερις ελευθερίες ( διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) διότι αυτό θα σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει πλήρη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να είναι μέλος της.
Οι Αμερικανοί πάντως είναι πιο αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση. Είναι ενδεικτικό ότι ο τέως αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη του στην Καθημερινή θεωρεί ότι ο η λύση θα δοθεί μόνο όταν οι ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έχουν το πολιτικό περιθώριο ώστε να ολοκληρώσουν τους όρους για την επανένωση του νησιού.
Πάντως το κλίμα στη Λευκωσία είναι ότι πραγματικές εξελίξεις και αντιδράσεις θα αρχίσουν μετά το δείπνο, όταν θα επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος της Κύπρου γνωρίζει ότι έχει να αντιμετωπίσει και μια σκληρή αντιπολίτευση που είναι έτοιμη να τον κατηγορήσει για λάθος χειρισμούς είτε δεχτεί είτε όχι να πάει σε μια νέα διάσκεψη της Γενεύης. Και είναι κάτι που θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του μόλις ξεκινήσει το αποψινό δείπνο και σερβιριστεί το πρώτο πιάτο...
(φωτό: AP/Πέτρος Καρατζιάς),http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!