Η Αγγλική αυθαιρεσία για την ΑΟΖ της Κύπρου




03.06.2017 13:03 
Κώστας Μαυρίδης*
Την συνωμοσία με πρωτεργάτη τον Άγγλο Λόρδο Χάνευ υπέρ του Ην. Βασιλείου, με στόχο τα  κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ διά μέσου του Σχεδίου Ανάν το 2004,  την έχουμε τεκμηριώσει αρκετές φορές. 
Επιδίωξη του Ην. Βασιλείου ήταν η δημιουργία ερεισμάτων για διεκδίκηση δικαιωμάτων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όσοι επιμένουν να τους δείξουμε το σημείο που έγραφε στο Σχέδιο Ανάν ότι η Αγγλία «θα έπαιρνε το φυσικό αέριο της Κύπρου», είτε είναι αφελείς, είτε συμβαίνει κάτι άλλο. 
Πρώτον, μια συνωμοσία δεν είναι ποτέ τόσο ολοφάνερη. Δεύτερον, όταν παρουσιάστηκε το Σχέδιο Ανάν, δεν υπήρχε καν εξακριβωμένο φυσικό αέριο. Υπήρχε όμως συμφωνημένη ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, που καταργείτο βάση απαίτησης της Τουρκίας και μέσω μιας περίπλοκης διασύνδεσης που ξεκινούσε από την Θεμελιώδη Συμφωνία, έφτανε στον Περί Υφαλοκρηπίδας Νόμο  και περιελάμβανε μέχρι και παραπομπές στις χιλιάδες σελίδες του Σχεδίου, η Αγγλία έθετε το πλαίσιο για διεκδίκηση μέρους της σημερινής Κυπριακής ΑΟΖ με απώτερο στόχο τον σφετερισμό των κοιτασμάτων ενέργειας της Κύπρου. 

Τότε, όταν αναφερόμασταν σε φυσικό αέριο, αρκετοί από τον σημερινό περίγυρο του Προέδρου (μερικοί έφτασαν μέχρι τις Βρυξέλλες), ειρωνεύονταν τις υποδείξεις μας και μιλούσαν για «αέρα κουπανιστό». Τις συνωμοσίες του Λόρδου Χάνευ, τις περιέγραφαν ως  φαντασιώσεις μας και θεωρούσαν αδιανόητο που «απορρίψαμε την εκχώρηση από την Αγγλία μέρους του εδάφους των αγγλικών βάσεων, με αντάλλαγμα την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν»… και με αποτέλεσμα να αποκτήσει η Αγγλία δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το τελευταίο φυσικά δεν το έλεγαν.    
Έκτοτε, προέκυψαν πολλά. Το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε. Κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι πλέον εξακριβωμένο στοιχείο στην Κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα εντός της θαλάσσιας περιοχής που η Αγγλία θα διεκδικούσε! Η ΑΟΖ μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου δεν ακυρώθηκε όπως προνοούσε το Σχέδιο τους, αλλά ενδυναμώθηκε με ΑΟΖ Κύπρου-Ισραήλ, ενώ επιπλέον εκκρεμεί ο Λίβανος λόγω παρέμβασης της Τουρκίας. Το κυριότερο, η ΕΕ διαμορφώνει την ενεργειακή στρατηγική της για τις επόμενες δεκαετίες με την Κυπριακή ΑΟΖ αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ.       
Για όσους όμως καλόπιστα ακόμη αμφιβάλλουν για τις αγγλικές διεκδικήσεις, ο χάρτης που παρουσιάζουμε είναι αγγλικής προέλευσης και περιέχει την ΑΟΖ (EEZ στον Πίνακα) των κρατών στην Αν. Μεσόγειο που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Ο χάρτης παρατίθεται σε μελέτη που εκδόθηκε το 2011 στο πλαίσιο του έργου ORECCA (Offshore Renewable Energy Conversion Platform Coordination Action) που  χρηματοδοτήθηκε από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ (Renewable Energy Roadmap 2011). 
Ο Οδικός Χάρτης με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Ευρώπη περιλαμβάνει την προβλεπόμενη Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά νοτίως της Κύπρου εμφανίζονται δύο θαλάσσιες περιοχές με αφετηρία τις δύο αγγλικές στρατιωτικές βάσεις. Αυτές οι δύο περιοχές εμπίπτουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, που έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και κρατών της περιοχής, με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο. Επειδή η ΕΕ θεωρεί τέτοιες περιοχές περί δήθεν «αγγλικής ΑΟΖ» παντελώς ανυπόστατες και παράνομες, έχουμε θέσει θέμα στην Κομισιόν για να προβεί στις δέουσες ενέργειες για απάλειψή τους, αλλά και να αποκλειστεί η επανεμφάνιση τέτοιων αυθαιρεσιών στο μέλλον.     
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) – costas.mavrides@europarl.europa.eu
ΠΗΓΗ:http://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/435368/i-aggliki-afthairesia-gia-tin-aoz-tis-kyprou#sthash.p085HAqn.dpuf

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!