Απαγορευμένη χώρα το Κατάρ - Στηρίζει την τρομοκρατία. Οι περιορισμοί

Απαγορευμένη χώρα το Κατάρ - Στηρίζει την τρομοκρατία. Οι περιορισμοί



Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη, η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης ανακοοινωσαν την διακοπή των  διπλωματικών  τους σχέσεων με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι «στηρίζει την τρομοκρατία», και έλαβαν μια σειρά μέτρων με σκοπό να το απομονώσουν.

«Η Σαουδική Αραβία έλαβε αυτό το αποφασιστικό μέτρο εξαιτίας σοβαρών καταχρήσεων εκ μέρους των αρχών της Ντόχα σε όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών (...) για να υποκινήσουν την ανυπακοή και να βλάψουν την κυριαρχία της», δήλωσε ένας σαουδάραβας αξιωματούχος.
«Το Κατάρ υποδέχεται διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή, όπως η αδελφότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Νταές (το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και η Αλ-Κάιντα», κατήγγειλε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ντόχα υποστηρίζει επίσης «τις δραστηριότητες τρομοκρατικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην επαρχία Κατίφ (ανατολική Σαουδική Αραβία)», όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η σιιτική μειονότητα του σαουδαραβικού βασιλείου, καθώς και στο Μπαχρέιν, που εδώ και χρόνια συγκλονίζεται από ταραχές που εκδηλώνονται από τους σιίτες που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα αυτή.
Το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιανουάριο 2016 μετά την εκτέλεση ενός επικεφαλής των σιιτών στη Σαουδική Αραβία.
Ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός, ο οποίος εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια επεμβαίνει στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση, αποφάσισε επίσης να αποκλείσει το Κατάρ από τη συμμαχία αυτή.
Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός αναφέρει πως το Κατάρ υποστηρίζει «την τρομοκρατία», αναφέροντας κυρίως την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι της Υεμένης.
Στο Κάιρο, η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των σχέσεών της με το Κατάρ.
Το Κάιρο «αποφάσισε να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κλείνουν τα «εναέρια και θαλάσσια» σύνορα με το Κατάρ.
Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν επίσης τις σχέσεις με την Ντόχα. Η αεροπορική εταιρεία Etihad του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε πως διακόπτει από αύριο το πρωί και «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις της προς και από το Κατάρ.
Εξάλλου οι διπλωμάτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις χώρες του Κόλπου.
www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!