Η πολιορκία του Κατάρ


Η αμφισβήτηση της παραδοσιακής πρωτοκαθεδρίας της Σαουδικής Αραβίας από το Κατάρ οδήγησε στο ντόμινο των εξελίξεων που βάζει φωτιά ολόκληρη την αραβική χερσόνησο

Η “Πολιορκία” του Κατάρ από την Σαουδική Αραβία και τους Συμμάχους της την Αίγυπτο , το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων αλλά και τη εναέριας αεροπορικής σύνδεσης καταγράφεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Μέση Ανατολή με σταθμούς την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
AdTech Ad

Έτσι το Ριάντ -  είτε έχοντας πάρει πράσινο φως από την Ουάσιγκτον , είτε ερμηνεύοντας ότι δεν θα υπάρξει έμπρακτη αντίδραση και πολύ περισσότερο εναντίωση της αμερικανικής πλευράς - ξαναστήνει ένα σκηνικό πολιορκίας του Εμιράτου του Κατάρ για δεύτερη φορά καθώς η ίδια καραντίνα είχε επιβληθεί στο Εμιράτο για αρκετούς μήνες το 2014.
Το Κατάρ εδώ και αρκετά χρόνια έχει καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται την επικυριαρχία του Ριάντ στην Αραβική Χερσόνησο ,και έτσι διαφοροποιείται στις πολιτικές του επιλογές στον Αραβικό Κόσμο αλλά και στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή του Κόλπου , όπου μαζί με το Σουλτανάτο του Ομάν έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να κρατήσει μιά πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και το Ιράν.
Το Κατάρ διαφοροποιήθηκε συνολικά από την Σαουδική Αραβία καθώς η πολιτική του απέναντι στο σουνιτικό Ισλάμ στον Αραβικό Κόσμο από την Συρία και το Ιράκ μέχρι την Αίγυπτο και την Γάζα περιελάμβανε όλο το φάσμα οργανώσεων κάθε τύπου -  από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους στην Αίγυπτο και την Χαμάς στην Γάζα μέχρι τις πιό ακραίες εκφάνσεις Τζιχαντιστών.
Εκ των πραγμάτων το Εμιράτο του Κατάρ βρέθηκε πολύ κοντά στην πολιτική της Τουρκίας του Ερντογάν καθώς από διαφορετικές αφετηρίες και οι δύο χώρες αμφισβητούσαν την παραδοσιακή πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας στο σουνιτικό Ισλάμ.
Που θα καταλήξει η πολιορκία του Κατάρ από την Σαουδική Αραβία και τους τέσσερις συμμάχους της; Θα υπάρξει συμβιβαστική λύση με αμερικανική διαμεσολάβηση; Θα υπάρξει κλιμάκωση με ατμόσφαιρα και κλίμα επικείμενης θερμής σύγκρουσης? Και αν ναι πως θα αντιδράσει η Τεχεράνη η οποία δεν μπορεί να παρακολουθήσει ως θεατής πρώτον την προβολή ισχύος του Ριάντ στο σύνολο του Κόλπου , γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι μετά το Κατάρ έρχεται η σειρά του Ομάν αλλά και η κλιμάκωση της Σαουδαραβικής εμπλοκής στην Υεμένη όπου Ιράν και Σαουδική Αραβία διεξάγουν πόλεμο δι αντιπροσώπων;
Ενα είναι βέβαιο ότι η πίεση και ο αποκλεισμός του Κατάρ είναι ένα επιπλέον πλήγμα αν όχι η χαριστική βολή στις όποιες περιφερειακές στην Μέση Ανατολή φιλοδοξίες της Τουρκίας του Ερντογάν. Η Αγκυρα υπολόγιζε τόσο στις εξαγωγές προς το Κατάρ όσο και στις επενδύσεις του Εμιράτου.
Το περίγραμμα του συμβιβασμού των ΗΠΑ με την Σαουδική Αραβία υπό τις ευλογίες του Ισραήλ που είναι ο ανεπίσημος αλλά γνωστός σε όλους στρατηγικός σύμμαχος του Ριάντ απέναντι στην Τεχεράνη είναι προφανώς από ότι φαίνεται να μην προβάλλονται παρενοχλήσεις και εμπόδια στην πολιτική των ΗΠΑ στην Συρία και στο Ιράκ με αντίτιμο την απόλυτη κυριαρχία της Δυναστείας των Σαούντ στην Αραβική Χερσόνησο.
Αν κλιμακωθεί περαιτέρω η πίεση της Σαουδικής Αραβίας προς το Κατάρ θα πρόκειται για παιχνίδια με τη φωτιά καθώς ουδείς εγγυάται ότι η πολιτική σταθερότητα στο Ριάντ είναι συμβατή με πολλαπλές εμπλοκές σε θερμά μέτωπα - με τη Τεχεράνη να καραδοκεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατή ευκαιρία από έναν “εμφύλιο” σουνιτικών δυνάμεων.
http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!