Crans-Montana: Πρόταση πακέτο Νίκου Αναστασιάδη



Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Σίγμα, η αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής σε πηγές εντός ε/κ πλευράς, είναι ότι βρισκόμαστε σε σημείο όπου θα πρέπει να κάνουμε "αντεπίθεση χωρίς υποχωρήσεις από τις θέσεις αρχών".

Ενόψει της αδιάλλακτης και σκληρής στάσης που κρατά η Τουρκία στο ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπως τις μεταφέρει ο Τσαβούσογλου και με βάση πάντα την αρχή ότι τίποτα δεν θα θεωρηθεί συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, αλλά και με προϋπόθεση ότι στην Ασφάλεια η Τουρκία θα δεχθεί: 
  1. sunset clause για αποχώρηση στρατού
  2. αποχώρηση στρατού σε τακτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα(δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το στρατό μια και αποδέχεται τη διαδικασία sunset clause)
  3. κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και κατ' επέκταση επεμβατικών δικαιωμάτων
  4. Επιστροφή της Μόρφου και άλλων περιοχών που να επιτρέπουν επιστροφή 100 χιλιάδων προσφύγων
  5. Δημιουργία Πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης η οποία θα διοικείται όμως από πρόσωπο που θα κατάγεται από τρίτη χώρα(δεν αποκλείεται συμμετοχή σε ένα βαθμό και τουρκικής δύναμης)
ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συζητήσει: 
  1. εκ περιτροπής προεδρία με κοινό ψηφοδέλτιο
  2. περιουσιακό όπως προνοεί η πρόταση στο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή προνόμιο στις υπο τ/κ διοίκηση στο χρήση, όχι όμως 100%, προνόνιο στις υπό ε/κ διοίκηση στον πραγματικό ιδιοκτήτη, όχι όμως 100%
  3. ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων με την αναλογία 4:1
  4. τη μια θετική ψήφο στην αποτελεσματική συμμετοχή, με έμφαση όμως σε συμφωνία για λειτουργικό μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.
Όπως μαθαίνει το Σίγμα, η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον ΠτΔ, η οποία δεν ήταν αίτημα για εξουσιοδότηση αλλά συνεδρία για να ακούσει τις απόψεις των μελών του ΕΣ, προκάλεσε τις εντονότατες συζητήσεις με πρωταγωνιστες τα κοματα της αντιπολιτευσης. 
 
ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ εκφράστηκαν θετικά για την πρόθεση Αναστασιάδη με τον Άντρο Κυπριανού να θεωρεί την πρόταση ως εξαιρετική κίνηση. Ζήτησε μάλιστα όπως μαθαίνει το Σίγμα, να καταγραφεί στα πρακτικά ότι τα κόμματα δεν είδαν με τα μάτια τους τις προτάσεις αυτές ενώ σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Κυπριανού, αναφέρουν πηγές, θεωρεί ότι ο ΠτΔ αργησε πολύ να κάνει μια τέτοια κίνηση. 
 
H κυβέρνηση θεωρεί ότι με την πρότασή της αυτή, αφαιρεί όλη την πίεση από την ε/κ πλευρά, ενώ αν γίνει αποδεκτή ανοίγει το δρόμο για λύση. Ακόμα και να μην γίνει αποδεκτλη τότε, αφαιρεί από τον οποιοδήποτε το δικαίωμα να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά.
 
Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πηγές, ένας από τους ισχυρούς προβληματισμούς που είχε η διαπραγματευτική ομάδα, ήταν κατά πόσο αυτή η πρόταση έπρεπε να γίνει σήμερα ή αύριο στην παρουσία Γκουτέρες. Επικράτησε ωστόσο η αποψη ότι η αιφνιδιαστική αυτή πρόταση θα έπρεπε να γίνει πριν ο Τσαβούσογλου προχωρήσει σε αναμενόμενα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Ενόψει της αδιάλλακτης και σκληρής στάσης που κρατά η Τουρκία στο ζήτημα της κατάργησης των εγγυήσεων, όπως τις μεταφέρει ο Τσαβούσογλου και με βάση πάντα την αρχή ότι τίποτα δεν θα θεωρηθεί συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, αλλά και με προϋπόθεση ότι στην Ασφάλεια η Τουρκία θα δεχθεί:  sunset clause για αποχώρηση στρατού αποχώρηση στρατού σε τακτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα(δεν αναφέρεται σε ολόκληρο το στρατό μια και αποδέχεται τη διαδικασία sunset clause) κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και κατ' επέκταση επεμβατικών δικαιωμάτων Επιστροφή της Μόρφου και άλλων περιοχών που να επιτρέπουν επιστροφή 100 χιλιάδων προσφύγων Δημιουργία Πολυεθνικής αστυνομικής δύναμης η οποία θα διοικείται όμως από πρόσωπο που θα κατάγεται από τρίτη χώρα(δεν αποκλείεται συμμετοχή σε ένα βαθμό και τουρκικής δύναμης) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συζητήσει:  εκ περιτροπής προεδρία με κοινό ψηφοδέλτιο περιουσιακό όπως προνοεί η πρόταση στο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλαδή προνόμιο στις υπο τ/κ διοίκηση στο χρήση, όχι όμως 100%, προνόνιο στις υπό ε/κ διοίκηση στον πραγματικό ιδιοκτήτη, όχι όμως 100% ισότιμη μεταχείριση Τούρκων υπηκόων με την αναλογία 4:1 τη μια θετική ψήφο στην αποτελεσματική συμμετοχή, με έμφαση όμως σε συμφωνία για λειτουργικό μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων. Όπως μαθαίνει το Σίγμα, η ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου από τον ΠτΔ, η οποία δεν ήταν αίτημα για εξουσιοδότηση αλλά συνεδρία για να ακούσει τις απόψεις των μελών του ΕΣ, προκάλεσε τις εντονότατες συζητήσεις με πρωταγωνιστες τα κοματα της αντιπολιτευσης.    ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ εκφράστηκαν θετικά για την πρόθεση Αναστασιάδη με τον Άντρο Κυπριανού να θεωρεί την πρόταση ως εξαιρετική κίνηση. Ζήτησε μάλιστα όπως μαθαίνει το Σίγμα, να καταγραφεί στα πρακτικά ότι τα κόμματα δεν είδαν με τα μάτια τους τις προτάσεις αυτές ενώ σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Κυπριανού, αναφέρουν πηγές, θεωρεί ότι ο ΠτΔ αργησε πολύ να κάνει μια τέτοια κίνηση.    H κυβέρνηση θεωρεί ότι με την πρότασή της αυτή, αφαιρεί όλη την πίεση από την ε/κ πλευρά, ενώ αν γίνει αποδεκτή ανοίγει το δρόμο για λύση. Ακόμα και να μην γίνει αποδεκτλη τότε, αφαιρεί από τον οποιοδήποτε το δικαίωμα να επιρρίψει ευθύνες στην ε/κ πλευρά.   Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πηγές, ένας από τους ισχυρούς προβληματισμούς που είχε η διαπραγματευτική ομάδα, ήταν κατά πόσο αυτή η πρόταση έπρεπε να γίνει σήμερα ή αύριο στην παρουσία Γκουτέρες. Επικράτησε ωστόσο η αποψη ότι η αιφνιδιαστική αυτή πρόταση θα έπρεπε να γίνει πριν ο Τσαβούσογλου προχωρήσει σε αναμενόμενα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

http://www.sigmalive.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!