Προθεσμία 5 ημερών δίνει η Μαδρίτη στον Puigdemont

Προθεσμία 5 ημερών δίνει η Μαδρίτη στον Puigdemont

Προθεσμία πέντε ημερών, έως τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, έδωσε η ισπανική κυβέρνηση στον Καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζντεμόν, για να διευκρινίσει εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της επαρχίας ή όχι.
Την είδηση μετέδωσε σήμερα το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στην Καταλονία. Συγκεκριμένα, χθες, στην πρώτη του ομιλία στη βουλή μετά από το καταλανικό δημοψήφισμα, ο Πουτζντεμόν διακήρυξε, από τη μία πλευρά, ότι ακολουθεί τη λαϊκή βούληση για ανεξάρτητο κράτος, αλλά ζήτησε ταυτόχρονα από το κοινοβούλιο να αναστείλει (για μερικές εβδομάδες, όπως διευκρίνισε) την ενεργοποίηση των επιπτώσεων της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, ώστε να δοθεί μία ευκαιρία στον διάλογο. Στη συνέχεια, υπεγράφη έγγραφο για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, το οποίο συνιστά "συμβολική πράξη", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης.

Αν ο Πουτζντεμόν επιβεβαιώσει ότι κήρυξε ανεξαρτησία, θα έχει στη διάθεσή του άλλες τρεις ημέρες για να "επανορθώσει". Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος που επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αναστείλει την πολιτική αυτονομία της περιφέρειας και να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνησή της.
Νωρίτερα, σήμερα, σε μία πολύ σύντομη συνέντευξη Τύπου, ο Μαριάνο Ραχόι κάλεσε τον πρόεδρο της Καταλονίας να αποσαφηνίσει εάν πράγματι έχει κηρυχθεί ανεξαρτησία ή όχι διευκρινίζοντας ότι από την απάντηση εξαρτάται η ενεργοποίηση ή μη του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος.
Προηγουμένως, η ισπανική κυβέρνηση είχε συνέλθει εκτάκτως για να εξετάσει την χθεσινοβραδυνή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας που ανακοινώθηκε κατά κάποιον τρόπο από τον Κάρλες Πουτζντεμόν, πριν την θέσει σε αναστολή και ζητήσει συνομιλίες από τη Μαδρίτη.
Ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τον Κάρλες Πουτζντεμόν να δώσει διευκρινίσεις για τις χθεσινές του δηλώσεις ώστε η ισπανική κυβέρνηση να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν πρέπει να ενεργοποιήσει το άρθρο 155 ή όχι.
Εν τω μεταξύ, ο Ισπανός πρωθυπουργός απέρριψε σήμερα πολυάριθμες προτάσεις διαμεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης με τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλoνίας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στην παρούσα φάση. "Δεν υπάρχει καμία δυνατή διαμεσολάβηση μεταξύ της δημοκρατικής νομιμότητας, της απείθειας και της παρανομίας", δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ,http://www.capital.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!