Νέα πρόκληση: Το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία / Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Με μια προκλητική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Ελλάδα να μη σφετεριστεί τα προνόμια των «εκλεγμένων» μουφτήδων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη!
Επίσης κάνει λόγο για «τουρκικές» ενώσεις και «τουρκικούς» συλλόγους στη Θράκη.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ψήφιση του νόμου που καταργεί την υποχρεωτική εφαρμογή του ισλαμικού νόμου (σαρία), που ισχύει από το 1923 στη Θράκη, και καθιστά προαιρετική τη δικαιοδοσία του μουφτή στις υποθέσεις των Ελλήνων μουσουλμάνων.
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «δεν έγιναν διαβουλεύσεις με τους εκλεγμένους μουφτήδες, όπως και σε προηγούμενα νομοσχέδια που τροποποίησαν τα προνόμιά τους», ενώ καλείται η Ελλάδα να εφαρμόσει αποφάσεις του ΕΔΔΑ χωρίς να κάνει διακρίσεις και να αναγνωρίσει τους μουφτήδες.
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την εντεινόμενη πίεση στους μουφτήδες», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Αθήνα να σταματήσει τη «νομική καταπίεση στους μουφτήδες».
Η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το εν λόγω νομοσχέδιο ετοιμάστηκε μετά την προσφυγή ενός Δυτικοθρακιώτη ομογενή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προσμένουμε από την Ελλάδα να εφαρμόσει χωρίς διάκριση και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΕΔΔΑ σχετικά με τη μειονότητα και στο πλαίσιο αυτό να εγκρίνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις της μειονότητας χωρίς να προφασίζεται τις ονομασίες τους. Παρακολουθούμε με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης, τον τελευταίο καιρό αυξάνει τις πιέσεις της σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων μέσω ποινικών ερευνών. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως στο παρελθόν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα πέντε φορές στις δικαστικές αγωγές με την κατηγορία αντιποίησης αρχής σε βάρος των εκλεγμένων μουφτήδων. Για τον λόγο αυτό προσμένουμε από την Ελλάδα να αντλήσει μάθημα από το παρελθόν και να δώσει ένα τέλος στη νομική πίεση που ασκεί κατά των εκλεγμένων μουφτήδων».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!