Τουρκία: «Η Ελλάδα ψήφισε για την αλλαγή του τρόπου εφαρμογής της Σαρία στη Θράκη»





Ιανουάριος 10, 2018. 21:00


Το κοινοβούλιο της Ελλάδας ψήφισε την Τρίτη υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα αλλάξει τον τρόπο εφαρμογής του ισλαμικού νόμου στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, στην οποία ζουν περίπου 150 χιλιάδες μουσουλμάνοι.

Το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση, υποστηρίχθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών κομμάτων. Όλα τα κόμματα ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου εκτός από το ακροδεξιό Κόμμα της Χρυσής Αυγής, το οποίο αντιτάχθηκε επειδή όπως δήλωσε δεν καθορίζονται ποιες εξουσίες θα διατηρηθούν από τα ισλαμικά δικαστήρια.



Με τη νέα νομοθεσία, οι μουσουλμάνοι στη Δυτική Θράκη θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των πολιτικών δικαστηρίων ή των δικαστηρίων της Σαρία για να διευθετούν τα οικογενειακά ζητήματα και τα ζητήματα κληρονομιάς.


Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο μετά την καταφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τούρκου μουσουλμάνου από τη Θράκη, όπως σημειώνεται.



«Η κυβέρνηση σήμερα κάνει ένα ιστορικό βήμα φέρνοντας στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Σαρία, το οποίο διευρύνει και εμβαθύνει τη νομική και πολιτική ισότητα που απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες άνδρες και γυναίκες χωρίς εξαίρεση», δήλωσε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας.


Ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, δήλωσε στο πρακτορείο Anadoluότι χαιρέτισε τη νέα νομοθεσία αλλά ζητεί επίσης, να ληφθούν μέτρα και για την εκλογή μουφτήδων.

«Έχουμε δηλώσεις του πρωθυπουργού για την εκλογή των μουφτήδων και περιμένουμε γι’ αυτό…».
Η εκλογή των  μουφτήδων από τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνόδου, αν και το σημερινό νομοσχέδιο δεν ασχολούνταν με αυτό.
Το θέμα συζητήθηκε επίσης όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο μήνα.


Η εκλογή των μουφτήδων από μουσουλμάνους στην Ελλάδα ρυθμίστηκε στη Συνθήκη των Αθηνών, μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1913 και αργότερα συμπεριελήφθη στον ελληνικό νόμο 2345/1920.


Ωστόσο, η Ελλάδα ακύρωσε το νόμο αυτόν το 1991 και άρχισε να διορίζει δικό της μουφτή.


Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στις πόλεις Κομοτηνή και Ξάνθη δεν αναγνωρίζουν τους διορισμένους μουφτήδες και εκλέγουν  τον δικό τους, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!