Έτοιμη να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η Τουρκία αν δεν γίνουν δεκτά με το όνομα «Μακεδονία»



Η Τουρκία εμφανίζεται έτοιμη να μπλοκάρει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν αυτά δεν έχουν το όνομα «Μακεδονία», όπως τα έχει αναγνωρίσει. Αν συμβεί αυτό τότε θα πρόκειται για ένα ακόμη πεδίο σύγκρουσης με τις ΗΠΑ οι οποίες ασκούν πιέσεις στην Ελλάδα να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ελληνικού βέτο το 2008 και να μπουν τα Σκόπια στη Συμμαχία.


Είναι προφανές ότι και η Τουρκία θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, αφού θα έχει ακόμη μία φωνή «δική της». Αν, όπως αναφέρουν site των Σκοπίων, η Άγκυρα προκαλέσει αντιδράσεις θα το κάνει για να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά και να θέσει δικούς της όρους στις ΗΠΑ σε μία περίοδο που οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ.
Εκτιμούν στην Τουρκία πώς για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, έστω και με μια σύνθετη ονομασία και το ξεπούλημα του όρου «Μακεδονία», η Αθήνα θα ζητήσει κάποια ανταλλάγματα τα οποία θα έχουν την ενίσχυση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου. Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία δεν θέλει να κάνει εύκολη την λύση.
Είναι άλλωστε στη λογική των Τούρκων να «παζαρεύουν» τα πάντα, ενώ θα πρέπει κανείς να θυμηθεί πώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωνε πρόσφατα πώς «οι »Μακεδόνες» είναι αδέλφια μας» και «η Τουρκίας θα είναι πάντοτε στο πλευρό της »Μακεδονίας» επειδή η Ελλάδα είναι στη λάθος κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, οι Σκοπιανοί εθνικιστικές έχουν ξεσαλώσει και εμφανίζουν διακηρύξεις με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να μην τολμήσει να αλλάξει το συνταγματικό όνομα «Μακεδονία».
Συγκεκριμένα το αποκαλούμενο «Παγκόσμιο “Μακεδονικό” Κογκρέσο» καλεί τους πολίτες των Σκοπίων σε αντίσταση και ανυπακοή «με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξουν και ανάλογα με τις δυνατότητές τους», εκφράζει την αντίθεσή του «σε κάθε δημοψήφισμα, επικύρωσης διεθνούς συμφωνίας και τροποποίηση ή συμπλήρωση του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του ονόματος του κράτους και της ταυτότητας του έθνους» και ζητεί την άνευ όρων διακοπή των συνομιλιών για το θέμα του ονόματος και την σύναψη Συμφωνίας Διαρκούς Ειρήνης και Καλής Γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία θα αντικαταστήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Καλεί επίσης την Αθήνα να ζητήσει συγγνώμη «για τις ιστορικές και κοινωνικές αδικίες που διέπραξε κατά των “Μακεδόνων” στην Ελλάδα», να καταβάλει αποζημιώσεις «για την εκμετάλλευση φυσικών και αρχαιολογικών πόρων από το 1912» και «για τις ζημίες που υπέστησαν οι “Μακεδόνες” και οι περιουσίες τους στα κατεχόμενα εδάφη της Μακεδονίας».
Χαρακτηρίζει ως “εσχάτη προδοσία” την Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας που υπέγραψαν η πΓΔΜ και η Βουλγαρία τον Αύγουστο, εκφράζει αντίθεση στο νόμο για την χρήση της αλβανικής γλώσσας στην πΓΔΜ, τάσσεται κατά της ένταξης της πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ «εξαιτίας του αντιμακεδονισμού της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» και καλεί τους “μητροπολίτες” της εκκλησίας της πΓΔΜ να αποσύρουν το «αντικανονικό και ανιστόρητο αίτημα» για αποδοχή της Βουλγαρικής Εκκλησίας ως “Μητέρας Εκκλησίας”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!