Απειλές Ερντογάν: Μην κάνετε λάθος κινήσεις σε Κύπρο και βραχονησίδες

Απειλές Ερντογάν: Μην κάνετε λάθος κινήσεις σε Κύπρο και βραχονησίδες
«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και αυτές σχετικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο», δηλώνει ο Τούρκος πρόεδρος. Η αντίδραση Τζανακόπουλου. «Βολές» Ερντογάν και κατά των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του YPG.

Προειδοποίηση κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και των διεθνών εταιρειών που ερευνούν για αέριο στη Μεσόγειο, να μην ξεπεράσουν τα όρια και καταπατήσουν τα δικαιώματα της Τουρκίας, απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως τα τουρκικά πολεμικά πλοία και οι μονάδες ασφαλείας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή.
«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις σχετικά με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο», είπε ο κ. Ερντογάν, συμπληρώνοντας: «Οι μαγκιές είναι μέχρι να δουν τον στρατό, τα καράβια και τα αεροπλάνα μας». «Προειδοποιούμε αυτούς που κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς σε Κύπρο και Αιγαίο να μην κάνουν λανθασμένες κινήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες αφού σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων. Υπενθυμίζεται επίσης πως το Σάββατο, τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμπόδισαν τον πλουν του γεωτρύπανου «Saipem 12000», προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ. 
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε σήμερα πως η απόφαση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του YPG «θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Τουρκίας», ενώ σημείωσε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι ίσο με τις ΗΠΑ, αλλά στο ΝΑΤΟ όλες οι χώρες είναι ίσες με τις ΗΠΑ.

Τζανακόπουλος: Προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων με τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε πλοίο του Λιμενικού, σε συνέντευξή του στον ρ/σ Alpha 989.
Ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά». Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».
«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».
Ερωτηθείς αν ανησυχεί η κυβέρνηση για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις, μας προβληματίζει η συμπεριφορά της Τουρκίας, από εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να ρίχνουμε περισσότερο λάδι στη φωτιά, αυτή τη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης».

Εκκληση Τουσκ σε Τουρκία να αποφύγει τις απειλές ενάντια στην Κύπρο

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Τουρκία «να αποφύγει απειλές ή δράσεις ενάντια σε οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε. και να δεσμευτεί αντίθετα σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην ειρηνική επίλυση διαφορών και στον σεβασμό της εδαφικής κυριαρχίας». 
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Τουσκ έκανε τα σχόλια μετά από συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η Λευκωσία για τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Νωρίτερα τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πηγή έντασης στην περιοχή και έμπρακτα να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο εκπρόσωπος είχε κληθεί από δημοσιογράφο της κρατικής τηλεόρασης του ΡΙΚ να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 http://www.euro2day.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!