Ξενάγηση στο Γαλεριανό συγκρότημα στην πλατεία Ναυαρίνου




Αρκετοί πολίτες έσπευσαν στο αρχαιολογικό συγκρότημα για να το γνωρίσουν από κοντά, να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπειά του και να μάθουν την ιστορία του.


Ξενάγηση στο Γαλεριανό συγκρότημα, που βρίσκεται στην πλατεία Ναυαρίνου πραγματοποίησε σήμερα η ομάδα «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».


Το μνημείο παρέμενε κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια και άνοιξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, καθώς προσελήφθησαν δύο φύλακες, έτσι ώστε να επιτραπεί και πάλι η ασφαλής λειτουργία του.

Αρκετοί πολίτες έσπευσαν στο αρχαιολογικό συγκρότημα για να το γνωρίσουν από κοντά, να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπειά του και να μάθουν την ιστορία του.


Στους συμμετέχοντες μοιράστηκαν χάρτες του μνημείου, ενώ την ξενάγηση έκανε η αρχιτέκτονας Φανή Αθανασίου, ως αναστηλώτρια και μελετήτρια του μνημείου καθώς και ο διπλωματούχος ξεναγός Ρωμύλος Μαντζούρας.

Το συγκρότημα χτίστηκε περί τον 4ο αιώνα π.Χ., για την προσωρινή διαμονή του αυτοκράτορα Γαλέριου, μετά τις εχθροπραξίες εναντίον των Περσών. Αποτελούταν από πολλά οικοδομήματα, το καθένα εκ των οποίων είχε διαφορετική χρήση.

Το βόρειο τμήμα του ξεκινά από την Ροτόντα και συνδέεται με το Νότιο, στην πλατεία Ναυαρίνου, με την Αψίδα του Γαλέριου, την Καμάρα. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε κατά την ξενάγηση, στα ανάγλυφα της Καμάρας περιγράφονται σκηνές από την εκστρατεία του Γαλέριου κατά των Περσών.




Μιλώντας στη Voria.gr, ο προϊσταμένος του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, Αστέριος Λιούτας, τόνισε πως «ενέργειες όπως η σημερινή από τους Φίλους Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι πάντα ευπρόσδεκτες και δίνουν ζωή σε έναν χώρο που ήταν κλειστός και άνοιγε μόνο περιστασιακά. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο για το άνοιγμα των μνημείων και εδώ στο ανάκτορο του Γαλέριου η επισκεψιμότητα  είναι μεγάλη, από όταν άνοιξε».

«Η υπηρεσία μας σκοπεύει να ανοίξει όλα τα μνημεία, όσα είναι επισκέψιμα και να διοργανώσει εκδηλώσεις, οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι συνολικά 14, εκ των οποίων λειτουργούν τα 10 αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο κ Λιούτας.


Μετά την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο οι επισκέπτες μετέβησαν στο πληροφοριακό κέντρο, στη συμβολή της Δημητρίου Γούναρη με την Αλεξάνδρου Σβώλου, όπου παρακολούθησαν ένα πληροφοριακό βίντεο με επιπλέον στοιχεία για την ιστορία και την αξία του μνημείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος στην πλατεία Ναυαρίνου λειτουργεί από τις 9 εως 4 μμ. Το πληροφοριακό κέντρο στην οδό Δ.Γούναρη (αρχ.Αψιδωτής αίθουσας) δεν λειτουργεί καθημερινά και πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν αίτημα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!