Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιουργεί σοβαρές περιπλοκές!


Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δημιουργεί σοβαρές περιπλοκές!

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου
Δυστυχώς έγινε και αυτό! Σήμερα το πρωί, με σχεδόν 20 ώρες καθυστέρηση μάθαμε μετά και από επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι δύο άνδρες στρατιωτικής περιπόλου που κινούταν κατά μήκος της οριογραμμής συνελήφθησαν χθες τις μεταμεσημβρινές ώρες από τουρκική περίπολο στο δάσος Καστανεών, εντός τουρκικού εδάφους. Οι συνθήκες παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Η εκτίμηση της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας είναι ότι η δική μας περίπολος που αποτελείτο από έναν Ανθυπολοχαγό και έναν Λοχία ΕΠΟΠ, έχασε τον προσανατολισμό της λόγω της χιονόπτωσης και της περιορισμένης ορατότητας κάτι που δεν είναι απίθανο. Εύλογο βέβαια είναι το ερώτημα του αναγνώστη αν καλώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες μπορούν να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Το μονοπάτι στο οποίο παγίως κινείται η ελληνική περίπολος μέσα στο δάσος Καστανεών από το ΕΦ1 (Επιτηρητικό Φυλάκιο 1), για να φθάσει στον Ποταμό Άρδα απέχει λιγότερο από... 3-4 μέτρα από το αντίστοιχο στο οποίο κινούνται οι Τούρκοι! Πολλές φορές μάλιστα στο παρελθόν παρατηρήθηκε κίνηση «ώμο με ώμο». Αν μάλιστα, όπως πληροφορηθήκαμε, η αύλακα που υλοποιεί την όριο γραμμή ήταν καλυμμένη με 30 εκ. χιόνι, τότε στην καμπή προς Νότο που απέχει 200 μ. από το δρόμο μπορεί να συνεχίσουν ίσα και να οδηγηθούν κατευθείαν μέσα σε τουρκικό έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι μία εξήγηση αλλά ουδόλως δικαιολογεί τη σοβαρή λανθασμένη ενέργεια των ανδρών του ΕΣ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι ο Ανθυπολοχαγός αλλά και ο Λοχίας δεν ήταν και της οργανικής δυνάμεως του Τάγματος που έχει την ευθύνη της περιοχής, αυτό είναι ακόμα πιο «εξηγήσιμο». Το γιατί θα πρέπει να απαντηθεί μετά την έκβαση του συμβάντος αυτού.
Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα κλασικό μεθοριακό επεισόδιο που επισημαίνεται ότι είχε πολλά χρόνια να συμβεί! Στο παρελθόν όμως διευθετείτο σχεδόν άμεσα από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις και δεν ακολουθούνταν οι διαδικασίες που προβλέπονταν από τη Συμφωνία περί Μεθοριακών Επεισοδίων. Υπήρχε άλλο κλίμα όμως και στις δύο πλευρές χωρίς υπερβολές και «Ζήκους» και γενικά ήταν δεδομένη η πολιτική βούληση να μην δίνονται μεγάλες διαστάσεις. Ίσως και για αυτό καθυστέρησε αρκετές ώρες η αναφορά του σοβαρού αυτού συμβάντος στην πολιτική ηγεσία και φυσικά η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από 20 ολόκληρες ώρες! Αν δηλαδή γινόταν άμεση διευθέτηση μάλλον δεν θα μαθαίναμε ποτέ για το συμβάν αυτό. Αλλά το πλέον σημαντικό είναι ότι άργησε να ενημερωθεί το ΥΠΕΞ και φυσικά η αρμόδια διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων της Περιφέρειας που έχει δίαυλο άμεσης επικοινωνίας με τη Νομαρχία Αδριανουπόλεως.
Οι Τούρκοι, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας, και των κουτσαβακισμών ένθεν κακείθεν, εκμεταλλεύονται πλήρως το συμβάν και τηρώντας επακριβώς τις διαδικασίες προώθησαν τους συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς από το Τάγμα Προκαλύψεως της 54 Μ/Κ Ταξιαρχίας, στη διοίκηση Στρατοχωροφυλακής στην Αδριανούπολη για... «ανάκριση»! Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, βρίσκεται εκεί και η Πρόξενός μας στην Αδριανούπολη ενώ υπάρχει και Τούρκος δικηγόρος για τη νομική εκπροσώπηση των στρατιωτικών μας, που όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον θα απαιτηθεί όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω! Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών!
Δεν γνωρίζουμε ακόμα μέχρι που θα το «φθάσουν» οι Τούρκοι που φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται με δεινότητα το «ελληνικό αυτογκόλ». Ήταν όντως ένα ανέλπιστο... δώρο! Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε το κακό σενάριο καθ' όσον όπως πληροφορηθήκαμε το Δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε την προσωρινή τους κράτηση μέχρι να δικαστούν με την κατηγορία της απόπειρας κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη ζώνη (έχουμε και εμείς όμοια νομοθεσία).
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί μας είχαν ανοήτως κινητά τηλέφωνα μαζί τους τα οποία κατασχέθηκαν και δεν γνωρίζουμε τι «φωτογραφίες» μπορεί να «βάλουν μέσα» οι Τούρκοι για να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες. Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν ιδιαίτερη μνεία σε αυτό το θέμα.
Με την ουσιαστική προφυλάκισή τους περιπλέκεται εξαιρετικά πλέον η όλη κατάσταση και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στη γωνία ανεξαρτήτως τι λέει ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο φρεσκότατος ΑΝΥΕΘΑ κ. Φώτης Κουβέλης. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται να ζητήσουν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, την έκδοση κάποιων ή και όλων των Τούρκων στρατιωτικών για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί οριστικά αρνητικά. Είναι βέβαιο πια ότι και οι ίδιοι θα επικληθούν της «Ανεξάρτητης Τουρκικής Δικαιοσύνης»!
Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες. Είναι η ώρα να δείξουμε με ψυχραιμία, έστω και τώρα κάτω από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες για τους στρατιωτικούς μας ότι είμαστε σοβαρό κράτος και κάνουμε ότι πρέπει για να επιστρέψουν με ασφάλεια στην πατρίδα. Για τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε αμέσως μετά!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γνωρίζατε ότι το Εθνικό Ζώo της Ελλάδας είναι το δελφίνι;

ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ!